Adchoices

20 Nisan 2014 Pazar

Volanlı Etek

Volanlı Etek Dikimi 
Daire-Kloş Etek Pratik Kesim
Arkadaşlar merhaba,bugün size bayağı bir önce ,kardeşim için yaptığım,kendisinin yüksel belli diye pek içine sinmediği Volanlı eteği ve eteğin dikişini paylaşacağım.

Öncelikle eteğin üst tarafı için herhangi bir düz etek kalıbını baz alarak,üst taraftaki düz etek için boy ayarlamasını yaparak ,kalıbımızı kesiyoruz.Bunu hallettikten sonra ise,volan kısmını halledecegiz.Ben bunun için pratik bir yol kullanıyorum.Aynı metodu kullanarak daire eteklerinizi,kloş eteklerinizi de kesebilirsiniz.Arkadaşlar halk arasında kloş etek derken ,aslında daire etekden bahsedilir.Kloş etek,bitmiş hali ,yani eteğin tümü yarım dairedir.

Şimdi aşağıda resimlerle eteğimizi daha iyi anlayabiliriz.

Aşağıdaki gibi kumaşımızı verev katlıyoruz.
Üstte kullandığımız eteğimizin ,etek ucu ölçüsünü alıyoruz.Benim etekde 24 cm di.Bu ölçü  dörtte biri oluyor unutmuyoruz.Yani etek ucumun toplamda ölçüsü 96 mış benimkinin,kalıbınızın üstünden ölçümleyin.Şimdi bana bu ölçü neden lazım.Ona göre volan keseceğim.

Aşağıdaki resimde göreceksiniz.yanlardan dikiş payımızı bıraktıkdan sonra,mezuranızı hafif yuvarlayarak,ortadan verev katladığımız kumaş da neresi size 24'ü veriyor.(Kloş etek  ya da daire etekde de aynı mantık.Diyelim ki;bel ölçünüz,70 olsun,yanlardan dikişli yaparsanız.Bel ölçünüzün 1/4 ü yani 17.5 u bulacaktık.Yok efendim ben sadece arkadan tek dikişli isterim deseydiniz,belinizin yarısı yani 30 cm .i bulacaktık)

Aşağıda ben 24 ü bulmuşum,oradan hemen sabunla işaretleyin.Şimdi diğer resme geçiyoruz.




İlk başta hani 24 cmi bulduğum nokta vardı ya ,en tepe noktayla onun arasını ölçüyorum benimki 36 miş.
En tepe noktaya geçiyoruz şimdi .Buradan en sivri yerden aşağıya doğru 36 cm i baz alarak, mezuramızı yavaş yavaş ilerterek sabunla işaretliyoruz.Aynen pergel gibi kullanmış oluyoruz mezuramızı.Bu ölçü benim volanım eteğe takacağım kısmı.Aynı mantıkla sizin daire eteğinizin bel kısmı.

Buradan itibaren eteğinizin boyunu kaç cm istiyorsanız belden itibaren ayarlabilirsiniz.




Belimizi ayarladıktan sonra aynı şekilde mezuramızı pergel gibi kullanarak işaretlerimizi alıyoruz.Ben burada 22 cm almışım.Mezuramızı yavaş yavaş ilerleterek eteğimizin boyunu ayarlıyoruz.Ben bu etekde yapmadım ama ''Kloş ve daire eteklerde''sarkma olur arkadaşlar.Bunun için en güzeli,eteğin bitmiş halini üstünüze giydikten sonra ,bir yakınızdan yardım isteyerek,düzgün bir şekilde durarak,arkaşınızın yerden metreyle yavaş yavaş ilerleterek boyu ayarlamasıdır.Bunun için toplu iğne kullanabilirsiniz.oluşturduğunuz bu çizgileri isterseniz rigayla regule edebiliriniz.Bir de son bir nokta belimizde verev noktaya geldiği için,esneme yapacağı için belimizin ölçüsünden bir iki cmlik azaltırlar.Yani bel ölçünüz 70 olsun,68-69 üzerinden keserler.

Benden bugünlük  bu kadar.Hoş ve mutlu kalın.

4 yorum:

  1. Tüm anlatımlarınız gibi bu da harika! Ayrıca o kadar zevkli buluyorum ki, hem dikim tercihlerinizi, hem de kumaş seçimleriniz muhteşem!! Bayıldım bu seçime de;) çok beğendim, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim,ne güzel kelimeler bunlar.Çok memnun oldum okuyunca:)Sevgiler.

      Sil
  2. Eeee usta elinden giyinmeye alışınca insan, armudun sapı üzümün çöpü misali belinin yüksekliğinden içine sindiremez tabi. Bolluğa bakar mısın yaw ? :))) Bi de burda tırmalayalım kendi çapımızda :)))
    Ustacım anlatım için teşekkür ederim. Gün gelecek bu anlatımlar beni zirveye taşıyan adımlar olacak :) Her ne kadar benim zirve kum tepesinden yüksek olmasa da...

    YanıtlaSil
  3. Geçen gün tüm ciddiyetimle tavrımı koydum zaten:)Dedim ki,sene de bir sefer giyme ihtimalin olan şeyleri diktiriyorsun bana,bir daha sana yok dedim:)))Hala pantolonu giyecek de resmini gönderecek:).Çok fena yapacak beni okursa ama doğruya doğru.
    Ben teşekkür ederim ayrıca ne demek.Sen spor giyimde ustalaşacakmışsın gibi geliyor.::)

    YanıtlaSil