Adchoices

4 Mart 2014 Salı

Pantolon Dikimi

Burda Klasikler 2014 8/1 Nolu Pantolon

 Pantolonda Cep Dikimi

Arkadaşlar şu anda bir pantolon dikiyorum.Dikerken de boş durmuyorum,pantolonun dikiş aşamalarını fotoğraflıyorum.Ben model olarak Burda Klasikler  Dergisi 2014den 8/1 numaralı pantolunu dikiyorum.Cep aşamaların yeni başlayanları  belki biraz zorluyordur.Bunu düşünerek pantolonda cep dikimiyle vira bismillah diyoruz.Cebimizi kalıplara uygun kestikden sonra aşağıdaki aşamaları takip edebilirsiniz.Ben genelde kumaşa uygun astardan kesiyorum iki cebi de.Gözükecek kısımlara da kumaş koyuyorum.


 Kaz Ayağı Dikişi
Şekildeki dikiş çeşidine ''Kaz Ayağı'' deniliyor arkadaşlar,bilmeyenler için resimledim,dekoratif bir dikiştir.Astarlarımı da kimi zaman kaz ayağıyla süslerim.
Kursa ilk başladığım zamanlardı.Bildiğiniz tembel öğrenci modundaydım. İlk birkaç hafta,Allahım hoca solak dikişleri gösterir ben yapamam.Kadının başladığı yönden değil de ,diğer haliyle yapınca az buçuk becermeye başlamıştım.Bir yandan da utanıyorum,ya aslında ben az  buçuk biliyordum bu işi nasıl yani,hatırlayınız kendimi''  Coco Chanel ''gibi hissettiğim zamanlar(aslında başka biriydi ama unuttum şimdi:).Hep kardeşlerim yüzünden,öyle hissettirdiler napayım:).
Kursa başladım bunlar,nası yani bilmeyenlerle aynı sınıfa mı gidiyorsun.Olmaz,söyle hocana bilenlerin sınıfına alsın seni diyorlar bana.İyi ki daha fazla gaza gelmemişim.Bildiğim tek şey vardı ,hiçbirşey bilmiyordum.:)))Gerçeklerin tokat gibi vurmasıyla sardıldığım haftalardı.Neyse yarım parça etekler ve bu dikişler beni pek sarmamıştı.Ha nerden geldim buraya evet,ilk eteğe başladık,yavaş yavaş dikiyorum.Eteği evde bitirdim,astara bir de bu dikişi yapmıştım.Hoca ilk başta uzaktan makina dikişi sandı .Yakına bir geldi ,kadın şok olmuştu,benden hiç beklemediği performans.Eee dedim,normal kıyafetlere geçince böyle oldum:Ondan sonra allahım  tembel öğrenci gitti,,mm kaysa söküp,tekrar yapan öğrenci geldi.Şimdiyse su aktı yolunu buldu,artık mm kaysa sökmüyorum valla:)))




 Cep çalışırken,ceplerde işaretleriniz oluyor kalıplarda ,kalıp çıkarırken bunları olduğu gibi alın,aşağıdaki resimde görüyorsunuz.Bendeki cep şekli,bu modelde L şeklinde iniyor,napıyorum bu nokta da,L şeklinde olan gözüken kısmımız,o yüzden  astar parçasının üstüne bu L parçasından daha geniş ve uzun ,kumaşın kendisinden bir parça hazırlıyorum.Sonra üstte anlattığım gibi,benim tercihim kaz ayağıla parçayı arka parçadaki cebe kumaşı monte ediyorum.Siz burada kumaşa overlok çekip,sonrasında dikebilirsiniz de.

 Arkadan kaz ayakları böyle gözükecek.Sabunla işaretlediğim iğneli bölümü görüyorsunuz.L kısmının başladığı yer hani.Oradan itibaren dikmeye başlıyorsunuz cep torbalarını.Şimdi cebi böyle komple dikmeden,başka bir yöntem daha var aslında ve daha basit.Ben bu şekilde öğrenmiştim başta böyle gidiyorum.Evet basit olan yöntemde .Önce pantolona eklenecek,astarlı kısım cebi pantolona ekliyorsunuz.çimasını çekiyorsunuz.Sonrada kumaşlı kısmı tekrar bunlara ekliyorsunuz.Sonra cep torbasını  L den itibaren  dikiyorsunuz.
 Cep torbalarımız hazır şimdi pantolona ekleyebilirim.

 Şekilde görüldüğü üzere,hem pantolona hem de ceplere tela koydum.Benim yaptığım modelde ,cebin çıt atılacak kısmı var o yüzden,yoksa tek parçaya tela koysanız yeter,esnemesin diye.Benim diktiğim pantolonun cepleri o kadar verev değil.Verev parçalar çok esner.Ceplerin olduğu kısımlarda esnemeler olur ki,hiç istemeyiz.

 Bu bölüme cep torbalarımızla,pantolonun ön kısmını diktikten,çima dikişimizi çekiyoruz.Çima çekerken payların hepsini astarın olduğu yöne vererek çekiyoruz.Çima dikişiyle ilgili buradaki yazıma bakabilirsiniz,http://www.hediyeninsepeti.blogspot.com.tr/2014/01/burda-dergisinden-adm-adm-kalem-etek.htmlçima dikişini çektikten sonra böyle çıt atıyoruz.Çıt atmasaydım böyle bir modelde dönmezdi cep,kötü olurdu.Aynen bu şekilde V yaka çalırkende dikişe  kadar çıt atıyoruz.Tela olduğu için atmayacak,merak etmeyin.Çıt olayından sonra çima dikişimizi çekip,telaları  kesiyoruz.Sonrasında da payları yaklaşık 0,5-1 arası kesin.
 Sonrasında  pantolonumuzda cebimiz bu şekilde ortaya çıkacak.Şimdi bu aşamada teğelleyin,iğnelediğim kısımları görüyorsunuz oralardan.Gerçi şimdi baktımda tek iğne var bu resimde:)L nin olduğu kısma kadar iğneleyin ya da teğelleyin siz.Evet benden bugünlük bu kadar.Huzurla kalın.


4 yorum:

  1. Valentino :) Ben hatırlıyorum : )))
    Elbiseye henüz karar veremedim. Kuzenimin nişanı olacakmış yakınlarda acaba gözümü karartip onun için mi bişeyler dikmeye calissam yoksa günlük giyebilecegim bir sey mi dikmeye calıssam bilemiyorum :) Karar verebilirsem ilan edicem zaten :)
    Pantolon cebini daha önce becerememiştim ama yakın zamanda bir pantolon daha niyetim var. 0nu dikerken çok işime yarayacağına eminim. Teşekkür ederiz ustammm :)

    YanıtlaSil
  2. Ne hafıza ama sendeki de:)Kumaşını biraz alengirli seçersen,günlük yapacağın modeli, yaparsın sana nişan elbisesi.Karart gözünü ve salın o nişanda.Hadi bakalım göreyim seni.Bu arada ben teşekkür ederim,ne demek :)

    YanıtlaSil
  3. Kolay değil pantalon cebi, ne güzel bir anlatım olmuş yine bayıldım:). Emeklerinize sağlık, hem bir yandan dikip hem de fotoğraflamak kolay değil biliyorum. Sevgiler:).

    YanıtlaSil
  4. Fotoğraf gerçekten dert;çek,bilgisayara aktar,oradan yayına al.Çok teşekkür ederim.Benden de sevgiler:)

    YanıtlaSil